STRATÉGIAI PARTNERÜNK A KULCS PATIKA! KLUB KÁRTYÁNK ELÉRHET? ORSZÁGOS HÁLÓZATÁBAN! Kattints!

Kutatások az ELTE Babalaborban: A kisgyerekek kulturális és szociális fejlődése (X)

2017-05-30

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A körülöttünk lévő embereket és önmagunkat önkéntelenül is valamilyen csoport tagjaként észleljük (pl. férfiak vagy nők). E kategorizációs készségünk segít abban, hogy eligazodjunk a mindennapokban, bejósoljuk, mit várhatunk a másiktól. Meglepő módon, már az egészen pici babák is érzékenyek bizonyos csoportosító tényezőkre, például a nyelvre. Az ELTE Babalaborban többek között arra igyekeznek fényt deríteni, miként látják a babák a körülöttük lévő társas világot játékos, a babák számára szórakoztató és rövid kutatások segítségével, melyekre 0-4 éves korig várják a jelentkezőket.


Vajon honnan eredhet a társas kategóriákra való érzékenységünk? Az emberiség számos alcsoportra osztható, amelyek mindegyike rendelkezik egy belső viselkedéses szabályrendszerrel. Ezek a szabályok vagy normák határozzák meg, hogyan fejezzük ki például egyetértésünket (bólogatunk vagy rázzuk a fejünket), vagy milyen eszközöket használjunk étkezéshez (villa vagy pálcika). A kultúránkban hasznos viselkedési mintákat fontos elsajátítanunk, azonban ugyanannyira nélkülözhetetlen, hogy saját közegünkből kilépve felismerjük, máshol esetleg más szabályok alakultak ki (pl. Magyarországon az út jobb oldalán vezetünk, míg ez Angliában balesetveszélyes lenne). A babák kategorizációs igyekezetének alapját az adhatja, hogy meg tudják állapítani, kik azok, akik a mi „játékszabályaink szerint játszanak”, akiktől kulturálisan releváns tudást, viselkedésmintákat sajátíthatnak el. A kisgyerekek szociális fejlődésében és nevelésében e szabályok felfedezése óriási szerepet játszik, hiszen így válnak egy társadalom, kultúra tagjaivá. Vajon mely további tulajdonságok alapján ismerik fel a kulturális kategóriahatárokat a babák? Milyen egyéb tényezőktől függ, hogy kitől tanulnak szívesebben, mely viselkedésmintákat utánozzák le?

Ha Ön is kíváncsi a válaszokra, és szívesen kimozdulna otthonról gyermekével egy olyan helyre, ahol a baba jól érzi magát, és új dolgokat fedezhet fel, várják jelentkezését az elte.babalabor@gmail.com e-mail címen, illetve regisztrációját honlapukon: www.babalabor.hu.

 

Friss híreikért pedig látogasson el Facebook oldalukra: www.facebook.com/ELTE.Babalabor

Ajánló

Mire figyeljünk...
Sokszor a könnyebb utat választjuk.
Mit tehetünk gyermekeinkért?