babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Verés, mint a fegyelmezés eszköze

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Ugyan ki tudna megütni egy kisbabát? A válasz: sok szülő. Egy amerikai felmérés szerint az egyéves gyermekek harminc százaléka már átesett valamilyen bántalmazáson az édesanyja, vagy édesapja által.

A pofon, mint „fegyelmező eszköz” évszázadok óta jelen van a társadalomban. Eddig azonban a három év körüli gyermekeknél volt először megfigyelhető a tettlegesség nyoma. Mára viszont a „korhatár” lejjebb csúszott, és már a kisbabák is ki vannak téve ennek a veszélynek.

 

Vannak olyan szülők, akik egyenesen kerülnek mindenféle testi fegyelmezést a gyermeknél. Ők azt vallják, hogy ha veréssel bünteted a gyermeked, attól is csak agresszívabb lesz, tehát elindul egy ördögi kör, amiből nehéz kiszállni. Nem beszélve arról, hogy eltávolítja egymástól a szülőt és a gyermeket érzelmileg. Viszont, ha elmagyarázod neki, hogy azért ne húzza meg a kutya farkát, mert az fáj a kutyusnak, és fordított esetben neki is fájna, meg fogja érteni a gyermek.


Ha Te magad ellene vagy a gyermek testi fegyelmezésének, akkor tudasd ezt mindenkivel, aki kapcsolatban áll a gyermekkel. Előfordul ugyanis, hogy nagymama, nagynéni, vagy akár egy bébiszitter vigyáz a kicsire, és ő éppen nem tartja olyan nagy gondnak, hogy ráüssön a gyermek kezére, vagy fenekére, ha rosszul viselkedik.


Előfordul néha, hogy gyermekünk olyannyira felbosszant minket, hogy legszívesebben ráütnénk a kezére. Ha kellően fegyelmezett vagy, és tartod magad az elveidhez, nem fogod ezt megtenni, még abban a helyzetben sem, amikor gyermeked bokán rúg, mert éppen nem vetted meg neki azt az autót, vagy babát, amit ő annyira szeretett volna. Ilyen esetben, főleg, ha mindez nyilvános helyen történik, még idegen emberek tekintetével, és megjegyzéseivel is meg kell küzdened, miszerint: „Miért nem fegyelmezi már meg azt a gyereket?” vagy „Én már rég lekevertem volna neki egy pofont.”.


A fent felsorolt helyzetek már idősebb, kifejlődött személyiségű gyermekeknél fordulhatnak csak elő. A cikkünk elején felvetett probléma viszont az egyéves kor alatti babákat érinti. Vajon mit tud elkövetni egy kisbaba, amiért a szülei úgy érzik, hogy meg kell őt büntetni? Sír? Eltotyog? Visszaköpi az ételt? Nem tudnék olyan problémát mondani, ami felbuzdítja a szülőket arra, hogy tettlegességgel oldják meg a bosszús helyzetet.


Összefoglalva tehát szomorúnak találjuk a felmérés eredményét, és csak remélni tudjuk, hogy a tendencia ne folytatódik továbbra sem Magyarországon, sem egyéb helyeken.

Ajánló

Itt az idő, lépni kell!
Elérkezett az idő, hogy tudatosan egyél.

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Ha van egy álmod, megvalósíthatod, senki sem fog vissza. (...) Te döntöd el, hogy a saját korlátaid meddig terjednek, és hogy melyiket mikor döntöd le. Ha törődsz a belső békéddel, lassan azt veszed észre, hogy már nincsenek gátak, csak te vagy és a vágyaid, amelyek sorra megvalósultak.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!