babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Az őssejtek reményt adhatnak az autizmussal diagnosztizált embereknek

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az autizmusban szenvedő gyermekek köldökvérének biztonságosságáról és hatékonyságáról szóló tanulmány ígéretes eredményeket hoz.

A Durham-i Duke Egyetemen, Észak Karolinában elvégzett kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, hogy a gyermekek saját köldökzsinórvér transzfúziója, ami ritka őssejteket tartalmaz, segíthet-e az autizmus kezelésében.

 

Az eredmények lenyűgözőek: a gyermekek több, mint kétharmadánál jelentős javulást mutattak ki. Egy nagyobb második kísérlet jelenleg is folyamatban van, a kutatók pedig remélik, hogy ez az autista gyerekek hosszú távú kezeléséhez vezet.

 

Dr. Joanne Kurtzberg a tanulmány egyik vezető kutatója a Carolinas Köldökvér Bank egyik fagyasztójának belsejét mutatja lentebb a Duke Egyetem Orvosi Központjában. A termogenezis fagyasztónak köszönhetően 3640 egység köldökvért - újszülöttek köldökzsinórjából és placentájából - tudnak tárolni - 196 Celsius fokon.

 

Az ezekben a fagyasztókban lévő köldökvér - szülők által tárolt vagy adományozott - áll a kutatás középpontjában egy súlyos betegség kialakulásának esetén.

 

Az autizmus kutatások során hasznosnak bizonyult a szülők bevonása

 

cbcAz orvosoknak és a szülőknek is nagy szükségük van az előrelépésre, ami segíthet az autista gyerekek kezelésében. Körülbelül 30 %-uk soha nem tanul meg beszélni, sok gyermek pedig a korai viselkedés zavarok miatt küzd az alkalmazkodással és a beilleszkedéssel. Nem létezik olyan gyógyszer, amely javítaná az autizmus legkomolyabb tüneteit.

 

 

Az elmúlt két évtizedben Kurtzberg látta, hogy az öröklött anyagcsere rendellenességekkel küzdő gyermekek köldökvér kezelést kapnak, a magas dózisú kemoterápia után.

 

"Képesek voltunk megmutatni számos ilyen betegség esetén, hogy a köldökvér transzplantáció megmenti őket a haláltól és javítja a neurológiai állapotot," mondja. Lehet, hogy a köldökvér más gyermekeknek is segíthet?

 

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt, Kurtzberg laboratóriuma elkezdte az agyi bénulással küzdő gyermekek klinikai vizsgálatát, akiknek a szülei eltároltatták a köldökzsinórvérüket. Ezután pozitív eredményeket láttak. Néhány autista gyermeknél pedig javultak az autisztikus tünetek. Egy másik szikra is megcsillant: mi lenne, ha speciálisan az autizmusra tesztelnék a köldökzsinórvért.

 

A gyermekek háromszor utaztak a Duke-ra egy év alatt. Számos vizsgálaton mentek keresztül, mint az autizmus értékelések, MRI-k, EEG-k az agyi aktivitásuk nyomon követése. Az első alkalommal a gyermekek köldökzsinórvér infuziót kaptak és felmérték az aktuális állapotukat. Mindegyik gyermek 1 és 2 milliárd közötti sejtet kapott, amit intravénásan adtak be a karjukba, vagy a lábukba. Hat hónap múlva, illetve egy évvel később a gyerekek ismét visszatértek a Duke-ra, hogy teszteljék és megfigyeljék őket.

 

"Néhány gyermek, akik nem igazán beszéltek, hatalmas fejlődést értek el a szókincsben és a funkcionális nyelvhasználatban," mondja Kurtzberg. "Sok gyermek képes volt részt venni a játékokban, illetve az értelmes kommunikációban, ahogy eddig még soha sem. Néhány gyermek kevesebb ismétlődő viselkedést mutatott, mint a tanulmányba való bekerülésük előtt."

 

Ajánló

Egyedülálló Transzplantáció Támogatói Program
Több mint 165 000 gyermek köldökzsinórvérét őrizzük.

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Ha a megfelelő pár van melletted, akkor, igenis minden a lehető legjobban fog alakulni, ugyanis egymást támogatjátok majd. Építitek, segítitek, toljátok előre egymást. Ha az egyiknek nem megy valami, a másik feltölti energiával, és már haladnak is tovább. Ez amolyan csapatmunka.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!