babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

14 módszer a tej mennyiségének növeléséhez (X)

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

1. Higgy magadban


Gyakran mondják, hogy a “tej az édesanya fejében termelődik”. A hited és a motivációd a legfontosabb tényezők a sikeres szoptatáshoz. A többi akadályt általában legyőzik az anyukák, amikor meg vannak győződve a szoptatásról és készen állnak szembenézni a nehézségekkel is.

 

2. Ne kapd fel a vizet

 

A stressz a szoptatás egyik legnagyobb ellensége. Próbáld meg eliminálni a stressz forrását és ha lehetséges – tanulj meg élni vele és keresd meg az ellenszert. A nap folyamán találj időt a kedvenc időtöltésedre, esetleg végezz légzőgyakorlatokat, olvass vagy egyet sétálj. Tartsd távol magadtól a stresszes gondolatokat. A szoptatás előtt legyen jó hozzáállásod.

 

3. Aludj egyet

 

Az ilyen javaslat egy rossz viccnek hangzik, ha egy csecsemő anyukája vagy. Azonban használj ki minden alkalmat, hogy egy kicsit pihenj vagy szundíts egyet.

 

4. Kérj segítséget

 

A kimerültség és frusztráció nem segítenek a magas tejmennyiség fenntartásában. Amikor csak lehet – kérj segítséget. Kérd meg az anyukád, párod vagy egy barátod, hogy vigye el egy sétára a babát vagy segítsen picit kitakarítani. Ezt az időt használd ki pihenésre vagy kikapcsolódásra.

 

5. Javíts az etetési technikán

 

Fordíts figyelmet arra, hogy a baba helyesen tapad a mellre és megfelelően, következetesen szop, hogy a mellek helyesen vannak stimulálva. Keress egy pozíciót, amelyben a gyermek a leghatékonyabban szopja és üríti ki a mellet.

 

6. Igény szerinti etetés

 

Gyermeked etesd minden alkalommal, amikor a igényli és helyezd mellre, amikor érzed, hogy szüksége van rá.

 

7. Ne hagyd ki az éjjeli etetést

 

Az éjjeli etetés, mégha néha bosszantó is, nagy mértékben felel a tej termelődésének megfelelő szintjéért. A prolaktin koncentrációja a vérben éjjel a legmagasabb és minél magasabb ennek a hormonnak a szintje, annál magasabb a laktáció szint is.

 

8. Etess mindkét mellből

 

Minden etetés során próbálj mindkét melledből etetni. Ennek köszönhetően a tested olyan információt kap, hogy növelnie kell a tej termelődését.

 

9. Ürítsd ki a melleid

 

Ne engedd, hogy gyermeked elaludjon az etetés során. Próbáld meg gyengéden megcsiklandozni az orcáját, hogy egyen többet. Ha a baba nem üríti ki teljesen a mellet, használj mellszívót. Ez stimulálja a testet a tej termelődésére.

 

10. Az anyatejet ne egészítsd ki tápszerrel

 

Ha lehetséges, ne egészítsd ki az anyatejet tápszerrel. Minden egyes tápszer adagja egy elmulasztott lehetőség a tejtermelődés stimulálásához. Ha a tápszeren gondolkozol, először kérd ki egy tapasztalt orvos véleményét és ne hozz döntést elhamarkodottan – csak ha az igazán szükséges.

 

11. Kerüld a kiegészítő folyadékokat

 

A természetes úton szoptatott babának nincs szüksége egyéb folyadékra. Az anyatej számára folyadék és étel is egyben. Ha nagyon meleg van, helyezd gyermeked gyakrabban a mellre. Az etetés elején a tej mindig vizesebb állagú, amely oltja a gyermek szomját.

 

12. Fogyassz sok folyadékot

 

Az etetés során rendkívül fontos az étrend és tápanyagok, viszont a megfelelő hidratálás még fontosabb. Az etetés során több folyadékra van szükséged, mint általában, ezt a folyadékot pedig pótolhatod különféle gyógyteákkal, amelyek fokozzák a tejtermelődést. Ellenőrizd a gyártó által feltüntetett ajánlott mennyiséget az adott gyógyteából a csomagoláson.

 

13. A tej leszívása

 

Ha a gyermek nem üríti ki teljesen a mellet, vagy úgy érzed kiegészítő stimulálásra van szükséged, akkor használj egy mellszívót. Ez olyankor történhet, amikor gyermeked elalszik etetés közben és nehéz felkelteni őt vagy pedig álmos, nyűgös és nem akar enni. Ilyen esetben szívd le a maradék tej mennyiségét a melledből, amellyel egyben stimulálod is a tejtermelődést.

 

14. Kérj professzionális segítséget

 

Ha ezek a módszerek nem segítenek a tej mennyiségének növelésében, keress fel egy laktációs tanácsadót, aki segít meghatározni a nem elegendő tejmennyiség okát és segít orvosolni a problémát. Meglehet, hogy szükség lesz gyógyszertári készítményekre a tejtermelődés stimulálásához.

Ajánló

Tedd?! Ne tedd?! Előbb olvasd végig!
Vedd komolyan az életmódváltást!
Ne idegenkedj a mellszívástól!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ne rohanj nagyon előre, élvezd a pillanatot, mert egyetlen mosoly elrepíthet a célodhoz, hiszen sohasem tudhatod, hogy kit érint meg, és kinek segít túllépni valamin.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!