babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Hogyan értelmezi a háborítatlan szülés fogalmát dr. Szuromi András szülész nőgyógyász? (X)

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

"A fogalom meghatározása Frederic Leboyer nevéhez fűződik. 

E szerint a szülést követően a babát az anya hasára tesszük és várunk a köldökzsinór elvágásával, míg a pulzáció meg nem szűnik. Nem fürdetjük meg az újszülöttet, hiszen az értékes magzatmáz védelmezi a kisbaba bőrét és fontos szerepet tölt be az úgynevezett primer bőrkolonizációban is. Mindig figyelünk az újszülött gyengéd érintésére, ez kiemelt jelentőséggel bír. A szülés alatt nem alkalmazunk rutinszerű gátmetszést, nem kötünk be fájáserősítő infúziót, hanem türelemmel, gátvédelemben vezetjük a szülést. Próbálunk csendes, meleg, lehetőleg nem túl világos, kicsit „anyaméhszerű” miliőt teremteni az újszülött érkezéséhez. Praxisomban kiemelt szerepet kap a várandósság és szülés alatt a homeopátiás szerek alkalmazása.

 

Úgy tapasztalom, a szülészeti gyakorlatba túlságosan beépült a rutinszerű gátmetszés és az oxytocinos fájáserősítés, a szülés túlzott „siettetése”. Érdemes figyelembe venni, hogy nincsen két egyforma ember, így két egyforma kismama és szülés sem: nem kell mindenkinek ugyanolyan ütemben világra hozni a gyermekét, ameddig az anya és a baba is jól vannak, nincs miért beavatkozni a szülés folyamatába, a „gátvédelem” szó pedig tulajdonképpen ebben a helyzetben a türelem szinonimája.

 

TÜRELEM AZ ANYUKA, AZ ORVOS ÉS A SZÜLÉSZNŐ RÉSZÉRŐL: HA HAGYJUK A SAJÁT ÜTEMÉBEN SZÜLETNI, AKKOR VAN RÁ ESÉLY, HOGY KÍMÉLETESEN, CENTIRŐL CENTIRE A BABA FEJE TÁGÍTSA KI LASSAN A GÁTAT, ÍGY ELKERÜLHETJÜK A – SOKSZOR IGENCSAK DURVA – GÁTMETSZÉST.

 

Az oxytocinos fájáserősítésnek fontos szerepe van, ha a szülés nem halad a megfelelő tempóban, de mindez nagyon szubjektív. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyéni sajátosságokat, gyakran az is elég az összehúzódások beindulásához, ha változtatunk a testhelyzeten, ha hagyjuk, hogy a kismama egyen vagy igyon valamit, esetleg elmenjen zuhanyozni. A szülés folyamatát gyengéd gyógymódokkal, pl. homeopátiás szerekkel támogatjuk.

 

Egyre több tudományos cikk tér ki a szülés alatt alkalmazott túlzott mennyiségű oxytocin káros hatásaira, melyek összefüggésben állhatnak a gyermekkorban jelentkező hormonproblémákkal, okozhatnak emésztési zavarokat vagy lány gyermekeknél a petefészekre is káros hatást gyakorolhatnak."

boiron

 

 

Érdekel a téma? Csatlakozz hozzánk június 16-án este 7 órától, amikor dr. Szuromi András tart ingyenes online előadást a hábortatlan szülésről.

 

Megnézem ITT 

Ajánló

Hogy fogadd el a változásokat?
Növény ... kutya ... gyerek
Kockázatosabb-e az ikrek várása?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Pozitívnak lenni nem azt jelenti, hogy mindenbe belenyugszunk. Sokkal inkább, hogy a jó megoldás reményében felkutatjuk az erőforrásainkat, és azt tesszük, ami helyes és megfelelő.

- Kurt Tepperwein -

A legjobb baba ajándék!