babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Mellszívó kisokos (X)

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Már a várandósság alatt kaphat a kismama tanácsot védőnőtől, orvostól, barátnőtől, sógornőtől, hogy kinek milyen mellszívó vált be, mit érdemes megvenni, mire kell figyelni… olykor túl sok is az információ és csak megnehezíti a választást. A Pelenka.hu cikkében most áttekintjük, hogy mit kell tudni a mellszívókról és mire érdemes figyelni a választáskor.

 

Be kell szerezni a mellszívót még a szülés előtt?

 

A várandósgondozás során és a szülés előtti kórházi látogatáskor is jelzik a kismamák részére, hogy érdemes legalább egy kézi mellszívót beszerezni még szülés előtt, sőt már a kórházba is vigyék magukkal.

Szülés után a mellszívó segíti a tejtermelés mielőbbi beindulását. Azt szokták tanácsolni, hogy az első pár napban tegyük mellre a babát minél többet, hogy a melleket több inger érje. Az előtej, vagyis a kolosztrum termelődése idejében, még nagyon kis mennyiségben tapasztalható, de ez szépen fokozatosan nőni fog.

 

Miért szükséges a mellszívó használata?

 

A mellszívó nem csak a tejtermelés beindulásának segítésére szolgál. Alapvetően megkönnyíti az életet olyan szituációkban, mint:

  •         Ha már fájdalmasan feszül esetlegesen a mell, de a baba még alszik: ekkor mellszívó segítségével lefejhető a tej későbbi felhasználásra. A feszítő mell vagy a nem megfelelően lefejt mell be is gyulladhat és ez bizony nagyon fájdalmas. Gyulladás előfordulása esetén a kis csomókat óvatosan ki kell masszírozni egy 5-10 perces meleg borogatás után. Ezután kézi fejéssel vagy mellszívóval le tudjuk fejni a tejet.

Mellgyulladás esetén érdemes szoptatási tanácsadó vagy védőnő segítségét kérni, aki segíthet a gyulladás megszűntetésében, illetve hogy ne alakuljon ki újra túlszaporulat.

  •         Ha az édesanya távollétében is anyatejet szeretnénk adni a babának, az előre lefejt és megfelelően tárolt tejjel az apuka vagy nagymama is könnyedén tudja táplálni a kisbabát.
  •         Előfordulhat, hogy a kisbabának gondjai vannak a szopizással, nehezen veszi rá magát. Ebben az esetben is szükséges mellszívót használni, hogy a tejtermelés folyamatos legyen.
  •         Ha túl nagy a tejleadó reflex, mindenképpen ajánlott a mellszívó használata, hogy elkerüljük a korábban említett mellgyulladást.
  •         Koraszülött vagy kórházi ápolást igénylő babák esetében az édesanya nem tud mindig a baba mellett lenni, ilyenkor mellszívóval előre tudjuk biztosítani számára a szükséges anyatejet.

 

További hasznos tippekért és tanácsokért olvass tovább a Pelenka.hu blogjában!

Ajánló

Érvek mellette.
Csodák és nehézségek
Idegenkedsz a beavatkozásoktól?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ne rohanj nagyon előre, élvezd a pillanatot, mert egyetlen mosoly elrepíthet a célodhoz, hiszen sohasem tudhatod, hogy kit érint meg, és kinek segít túllépni valamin.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!